Фото без опису

Ланчинська ОТГ бере участь у науково-аналітичному проекті «Культура проти ейджизму», який здійснюється громадською організацією «Інститут соціальної політики регіону» за підтримки Українського культурного фонду. В проекті беруть участь ОТГ Харківської, Запорізької, Миколаївської, Хмельницької областей. Серед трьох представників Прикарпаття є і Ланчинська ОТГ.

Проектом передбачено проведення низки опитувань у закладах гуманітарного профілю громади з таких питань як: можливості для активного дозвілля осіб похилого віку, особливості користування культурними послугами для пенсіонерів, які проживають на території громади, ставлення мешканців до реформи децентралізації та її впливу на культурну сферу громад.

Ейджизм – це проблема суспільства, яка варта уваги, тим більше в Україні, де проводиться набагато менше заходів протидії цьому процесу, ніж за кордоном.

11 вересня Регіональний представник проекту «Культура проти ейджизму» на Прикарпатті Наталія Шотурма завітала до Ланчинської ОТГ, де поспілкувалася з двома фокус-групами: працівники культури громади, які безпосередньо працюють з категорією людей поважного віку, керівники творчих колективів, в яких задіяні пенсіонери та самими пенсіонерами. На зустрічі  присутні обговорювали задоволення в громаді культурних потреб мешканців літнього віку.

 Незважаючи на похилий вік, пенсіонери Ланчинської ОТГ проводять час досить активно, популяризуючи культуру рідного краю.

– Ми, старші люди, працюючи в різних установах, пробуємо зберегти оту нашу культуру та її традиції через заходи, які проводимо у бібліотеках та музичних школах, – розказує Марія Попович, звідувачка Ланчинської бібліотеки для дорослих і признається: – Звісно, ми хотіли б робити ще більше, але на даний час стараємось, як можемо: організовуємо літературні вечори, вечорниці, гаївки, та інші атракції на території нашої Ланчинської ОТГ.

Наталія Яремин, завідувачка дитячої бібліотеки зауважила: «Сьогодні батьки багато працюють, тому все, що їм залишається – це передати виховання дітей в руки бабусь і дідусів. Тому зараз важливо проводити час з внуками, показувати, що наша культура важлива: читати їм ті казки на ніч, які нам розповідали ще наші батьки, вчити українських народних пісень і традицій, таких як гаївки на Великдень чи колядки на Різдво, а також не забувати про роль вишиванки в житті кожної людини. Але головне, що я зрозуміла: вишиванка має бути не тільки на тілі, але й в серці».

Присутні розказували, що у Ланчинській ОТГ робиться все, щоб людям похилого віку було зручно та доступно виконувати буденні справи. Прикладом є програма «Відвідай хворого», де працівники бібліотеки періодично приходять до пенсіонера, який не здатен зробити це самостійно, і приносять книги або, у випадку, якщо він не здатен читати, просто переказують сюжет твору.

У свою чергу начальник відділу культури, спорту, туризму та зовнішніх зв’язків Ланчинської ОТГ Михайло Іванішак, розказав, що влада старається популяризувати та розвивати культуру краю. Оновлюються сільські клуби та бібліотеки, проводяться  різноманітні культурні заходи тощо. Також він сказав, що в їхній ОТГ є колективи, де участь беруть люди літнього віку. Наприклад, народний аматорський хоровий колектив «Дума» клубу села Середній Майдан, керівник Богдана Кінаш. Такі колективи часто залучаються до заходів територіальної громади, такі як святкування Дня села, пам’ятні дати громади,  річниця з Дня народження Тараса Шевченка.

У цій територальній громаді людей похилого віку стараються не обділяти увагою, тим більше проводять для них низку розважальних заходів з елементами українських традицій. У свою чергу, самі пенсіонери намагаються не сидіти без діла та популяризують українську культуру, організовують заходи, на які збираються не тільки літні люди, але й всі мешканці ОТГ.