Фото без опису

На Прикарпатті не вщухає негода, проливні дощі зруйнували десятки доріг та мостів, спричинили значні підтоплення сільгоспугідь та домогосподарств.
Оскільки вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям, -  за повінню можуть прийти  інші негаразди; одне із них - інфекційні захворювання. Адже вживання сирої некип’яченої  води і недоброякісних продуктів загрожує виникненням водних епідемій та харчових отруєнь.
 Зважаючи на ситуацію, з метою попередження епідемічних ускладнень, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги населення краю Пам’ятку щодо дезінфекції колодязів та свердловин.

Заходи щодо усунення погіршення якості води включають в себе чистку, промивку  і профілактичну дезінфекцію.
Дезінфекція колодязів, які потрапили в зону підтоплення, включає:
- попередню дезінфекцію колодязя;
- очищення колодязя;
- повторну дезінфекцію колодязя.
Попередня дезінфекція шахтного колодязя.
Перед дезінфекцією колодязя розраховують обсяг води в ньому (в м3), який дорівнює площі перетину колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).
Проводять зрошення з гідропульта зовнішньої і внутрішньої частини ствола шахти 5% -ним розчином хлорного вапна з розрахунку 0,5 л на 1 м2 поверхні.
5% -ний розчин хлорного вапна готувати з розрахунку 50 гр.  хлорного вапна на 1 л.  води.  (Тобто, на 1 колодязь необхідно, приблизно, 1 кг хлорного вапна методом зрошення).