Фото без опису

Кабінет Міністрів України продовжив карантин в України до 22 травня, але вже 11 травня буде скасована частина обмежувальних заходів. У кожному регіоні відбудуться  різні послаблення, в залежності від епідеміологічної ситуації. Відповідне рішення було прийняте на позачерговому засідання Уряду 4 травня.

«Помякшення, які ми закладаємо з 11 травня, будуть  впроваджуватися на умовах адаптивного карантину. У нас є області, в яких досить високий рівень захворюваності на корона вірус. Тому ми не можемо дозволити собі послабити карантин скрізь однаково», - наголосив Міністр охорони здоровя України Максим Степанов.

Відтак, серед запланованих послаблень є наступні: відкриття парків, скверів, зон відпочинку, перукарень, салонів краси, літніх майданчиків кафе і ресторанів. Також Уряд розглядає можливість дозволити роботу закладів громадського харчування на виніс, оптову і роздрібну торгівлю непродовольчими товарами (окрім зон розваг та фудкотрів у ТРЦ); роботу закладів побутового обслуговування, музеїв, бібліотек, а також тренування спортивних команд на закритих базах.

За словами очільника МОЗ, відомства постійно триматиме ситуацію під контролем і у разі її погіршення буде ініціювати повернення обмежень. «При цьому усі анонсовані послаблення відбуватимуться за умови дотримання суворих протиепідемічних та санітарних критеріїв. Ніхто не буде ризикувати здоровям та життям українців», - підкреслив Максим Степанов.

Фінальний текст постанови буде доопрацьовуватися Міністерством охорони здоровя разом з іншими відомствами протягом декількох днів.

Разом з тим Постановою Головного Державного Санітарного лікаря України № 14 від 27.04.2020 року встановлено наступні вимоги  щодо профілактичних заходів протидії поширення корона вірусної хвороби COVID-19 при здійснення торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках. Ланчинський ринок зареєстрований як ринок «Торговиця» у зв’язку з чим в умовах карантину не відповідає вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211, постанови Головного Державного Санітарного лікаря України, тому на період карантину ринок працювати не буде.

Зокрема, такими вимогами є:

- наявність реєстрації агрпродовольчого ринку, як оператору ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності  та якості харчових продуктів».

- допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

- наявність на кожному вході (вїзді ) на територію агропродовольчого ринку диспансерів з антисептиком;

- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;

- відстань між робочими місцями продавців складає не менше трьох метрів, місця торгівлі обладнані захисними скранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;

- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три  години прибирання та дезінфекції контактних поверхонь кожні три години прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця - в кінці кожного робочого дня;

- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

- забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики корона вірусної хвороби CJVID-19;

- агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення корона вірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

Виходячи із вищенаведеного наголошуємо, що ринок «Торговиця» в селищі Ланчин до завершення карантину працювати не буде.

Вибачте за незручності.

Будьте здорові.