Фото без опису

Про електронні петиції напевно чули усі. Як працює цей інструмент електронної демократії та чи варто ним користуватися?

 

Що таке електронна петиція?

 

Пафосна відповідь — це інструмент електронної демократії. Непафосна — спосіб звернення громадян за допомогою інтернету щодо важливих для громади питань. Е-петиція регулюється Законом України «Про звернення громадян». Згідно із цим документом, петиція – це особлива форма колективного звернення громадян, викладена в письмовій формі, що містить пропозиції (зауваження), заяви і скарги. Особливістю є те, що в петиції слід вказати варіанти вирішення проблем. Електронна петиція подається онлайн, через офіційний веб-сайт органу, до якого адресована. Підписи за електронну петицію збираються також онлайн. 

Для вирішення проблем громади скористатися паперовим варіантом і збирати підписи кульковою ручкою на бланках. А можна запустити петицію через сайт та підписувати її за допомогою електронного цифрового підпису, Bank ID чи схожих засобів ідентифікації громадян.

 

Який ефект від подібних петицій?

 

Якщо достукатися до центральної чи місцевої влади не виходить, а важливе питання потребує вирішення, Вам та однодумцям слід спробувати цей інструмент. Крім того, онлайн-петиція підписується публічно, можна простежити за прогресом довкола залучення голосів на її підтримку. Та й в разі, якщо представники проігнорують ваше звернення, підняти резонанс довкола зловживань чи ігнорування простіше саме через соцмережі та блогосферу. Паперові звернення з більшою ймовірністю потрапляють «у стіл».

 

Як подати електронну петицію?

 

Про що найчастіше подають петиції громадяни України?

На загальноукраїнському рівні обговорень найактуальнішими питаннями стають такі групи електронних петицій від громадян: 

  • питання правопорядку, соцзахисту та медичної сфери; 

  • питання інфраструктури та комунальної сфери; 

  • питання стосовно реформ та контролю за діями місцевої чи загальнодержавної влади.

 

Чи є певні вимоги, дотримання яких зробить петицію успішною?

Універсального рецепту немає, але варто виконати декілька простих кроків: 

  1. Обрати для петиції проблему, котра важлива не лише для Вас, але й для Вашої громади. 

  2. Запропонувати спосіб подолання проблеми, на яку Ви вказуєте — і подплати цю проблему у законний спосіб. 

  3. Забезпечити висвітлення петиції у медіа та соцмережах, під час особистого спілкування із громадянами та лідерами суспільної думки, аби донести важливість і нагальність питання до якомога більшої кількості людей, котрі можуть підтримати таку петицію. 

  4. Налагодити діалог з представниками влади ще на етапі збирання підписів. Компромісне рішення за результатами внесення петиції часто може піти на користь і владі, і прихильникам петиції. 

  5. Якщо петиція здобула підтримку та була розглянута, не забудьте поділитися історією кампанії та основними кроками, які допомогли вам домогтися успіху у вирішенні питання.

Джерела: На часі.

Для ознайомлення з порядком подання та термінами підписання та розгляду петицій у Ланчинській ОТГ доступна презентація:

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису