Виховання дітей — процес непростий

 

 

Він потребує багато терпіння та витримки. Часом батькам дуже важко не «зірватися» і не накричати на дитину. Але такий метод виховання лише негативно впливає на дитячу психіку і викликає у дітей агресію, скутість та невпевненість в собі.

Чому крик - це не вихід? І які наслідки слід чекати, якщо ви кричите на дитину?

Крик погіршує поведінку дитини. Вам здається, що крик вирішить проблему зараз і завадить дитині робити помилки в майбутньому? Навпаки! Крик провокує погіршення поведінки в дитини. Щоб вплинути на погану поведінку вам доведеться кричати все більше. І це перетворюється на замкнене коло. Коли ми починаємо кричати на свою дитину, її організм виробляє велику кількість гормону стресу, тіло стає напруженим, а думки блокуються.

Мозолисте тіло, яке з’єднує дві півкулі мозку, зменшується. Результатом цього є зменшення кровопостачання мозочка, зниження мозкової активності, погіршення пам’яті та уваги. Емоційна рівновага у дітей порушується.

У ході дослідження 13-річні діти, на яких часто кричали батьки, погіршили свою поведінку протягом наступного року.

            Крик впливає на розвиток дитини. Крик може змінити спосіб розвитку мозку вашої дитини. Це відбувається тому, що людина обробляє негативну інформацію швидше та ретельніше, ніж позитивну.

Як втриматися від крику?

  • Перед тим, як почати кричати на дитину, зупиніться і зробіть декілька глибоких вдихів. Якщо є можливість - вийдіть з кімнати та попийте води.
  • Проаналізуйте ситуацію, чи справді дитина погано себе поводить? Можливо ви самі погано себе почуваєте, незібрані та роздратовані.
  • Не вимагайте забагато від дитини. Вона може бути не такою ідеальною, як Вам хочеться.