Фото без опису

29 січня Україна відзначає та вшановує пам’ять героїв Крут, які 102 роки тому боролися та загинули за вільну Україну. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі, та святого обов’язку боронити її. До Дня пам’яті героїв Крут в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих, 30 січня проведено героїко-патріотичну годину «Квіти у полі, там де Крути…» з учнями 9 класу Ланчинського ліцею ім. Ю. Шкрумеляка.                                                   Біліотекарі Любов Дутчак та Любов Щербатюк здійснили мандрівку в минуле сторінками трагічної історії нашого народу.

    Присутні дізнались про подвиг і трагедію під Крутами, де у 1918 році  в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів. Учні: Віка Янів, Настя Волощук, Аліна Мельничук, Марія Проданюк читали вірші про Крути.

     Перебіг подій столітньої давності прозвучали у пісні  «Балада про Крути» у виконанні П. Дворського. Розповідь вчителя української мови та літератури, а також і класного керівника Ганни Казюк зворушила серця слухачів. Вона наголосила, що не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на вівтар – власне життя. Порівняла і сьогоднішні події на сході, які через 102 роки повторюються і  подвиг кіборгів сьогодення за незалежну, вільну Україну-  залишиться в пам’яті  людей і історії.

 Учасники заходу вшанували загиблих хвилиною мовчання та виконали державний гімн  «Ще не вмерла Україна». Також в бібліотеці організовано перегляд книжкової виставки «Пам’ятай про Крути».

Факел героїзму запалений студентами 29 січня 1918 року під Крутами й надалі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь.