Фото без опису

Практичні поради

 

Як створити дієву петицію?

 

1. Пишіть чітко та лаконічно

Важливо чітко сформулювати мету петиції та розмістити її на самому початку, адже потенційні підписанти часто не витрачають багато часу на перечитування всього тексту. Звісно, якісна петиція повинна включати кілька абзаців про ситуацію та контекст, але саме перший абзац повинен давати чітке уявлення про суть та мету петиції.

2. Орфографія та граматика

Це звучить очевидним, але існує багато прикладів петицій, написаних із порушенням правил орфографії та граматики. Якщо ви хочете, щоб вашу петицію сприймали серйозно, знайдіть час та переконайтеся, що вона виглядає професійно.

3. Будьте ввічливими

Важливо не просто висловити свою позицію, важливо зробити це ввічливо! Потенційні підписанти не підтримають  образливу чи брутальну петицію, навіть якщо в цілому погоджуються з її метою.

4. Будьте практичними

Петиція повинна бути амбіційна, але реальна. Пропонуйте конкретні та досяжні цілі для вирішення проблеми, яку ви лобіюєте. Навряд чи люди підпишуть петицію «shooting for the moon», навіть якщо підтримують важливість порушеного питання.

5. Думайте глобально – це можливо!

Пам’ятайте, що у вашому розпорядженні один з  найбільш дієвих інструментів впливу – інтернет. Якщо ви коли-небудь вагалися, чи може бути ваш голос почутий, то електронна петиція – це той інструмент, який дозволяє почути голос кожного.

 

 Як заручитися підтримкою та знайти підписантів для петиції?

 

1. Залучіть інтернет-спільноту

Найкращими помічниками для цього є соціальні мережі та блоги, які дозволяють згуртувати людей довкола вашої петиції – стимулювати діалог, додаткові роз’яснення стосовно суті проблеми та петиції, об’єднати людей з різних професійних сфер.

2. Використовуйте силу електронної пошти

Унікальність електронних петицій порівняно зі звичайними зверненнями полягає в тому, що вони дають можливість з мінімальними витратами часу та зусиль досягнути широкої аудиторії. Не спамте, але надішліть електронні листи вашим знайомим та друзям з проханням поширити інформацію далі.

3. Отримайте медіа-підтримку

Якісні та ефективні петиції привертають увагу ЗМІ. Не нехтуйте цією можливістю, виходьте на контакт з місцевими ЗМІ для того, щоб поширити інформацію про проблему, яку ви порушуєте, та знайти прихильників вашої петиції.

4. Додайте офлайн-підтримку

Незважаючи на те, що електронна петиція існує в світі онлайн, не варто нехтувати її поширенням в реальному світі – удома, на роботі чи в громадських місцях. Плакати, буклети та передача інформації з вуст у вуста – усе це працює. Найважливіше –  повідомити людям про існування вашої петиції.

 

Якщо ви не відчуваєте в собі потенціалу для того, щоб ідентифікувати проблему, шляхи її вирішення та створити електронну петицію, ви все одно можете стати рушієм змін просто підтримуючи петиції інших членів громади.

 

Не забувайте, що підписуючи петицію, ви:

-          посилюєте значимість проблеми

-          привертаєте увагу журналістів, влади, фахівців до проблеми

-          об’єднуєтеся з іншими небайдужими людьми

-          сприяєте вирішенню значимих проблем

-          сприяєте розвитку міста та країни

-          можете впливати на законодавство

-          започатковуєте дискусію