Антибіотик за рецептом: Уряд затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів 6 березня 2019 року.

Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарній медицині, харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.

?? Чому це важливо

Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний “імунітет”: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Внаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема уже визнана однією із загроз людству. Одними з основних причин такої ситуації - є самолікування (коли люди лікуються протимікробними препаратами, зокрема антибіотиками, коли їх не потребують) та використання антибіотиків у тваринництві.

?? Щоби подолати цю проблему, Міністерство охорони здоров’я разом з іншими міністерствами до кінця 2020 року розробить низку нормативно-правових актів. Що зміниться:

???? Посилиться контроль за рецептурним відпуском антибіотиків в аптечній мережі.

???? Буде обмежено застосування протимікробних препаратів в якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві.

???? Медики і ветеринари отримають чіткі інструкції, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.

???? Впровадиться дієва системи епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю

Які ще зміни відбудуться, читайте за посиланням: https://goo.gl/ZHRCwD

Центр громадського здоров’я МОЗ України