Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сьогодні розпочався дводенний тренінг який проходитиме 18-19 березня в Ланчинській  селищній раді  ОТГ із Ґендерно-орієнтованого бюджетування (ГОБ) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Тренінг для членів групи провели виконавчий директор Івано-Франківського відділення АССОГУ Оксана Шалаута та консультанти з ГОБ Наталія Рябушенко, яка надалі буде консультантом Ланчинської ОТГ. Учасниками тренінгу стали працівники апарату Ланчинської селищної ради ОТГ, в.о.старости, депутати.
Зазначимо, що Ґендерно-орієнтоване бюджетування є одним зі способів, за допомогою якого місцева влада може краще розуміти потреби громадян та надавати ефективні послуги, спрямовані на вирішення цих потреб. Традиційно програма почалася зі знайомства учасників та тренерів один з одним та визначення очікувань від тренінгу. Після чого визначили основні цілі та завдання.

Консультант тренінгу наголосила що втілення комплексного ґендерного підходу при формуванні видатків бюджету різного рівня, упровадження методів та методологій ґендерного бюджетування в українській практиці відсутні, саме тому Ланчинська громада повинна стати прикладом для інших.

На заході були розглянуті: підходи до роботи із ґендерно-орієнтованого бюджетування на рівні громад, оцінка вихідної ситуації й можливостей для роботи в конкретній сфері, ідентифікація ґендерно-специфічних проблем, мети та задач ГОБ.

Не обійшлося, звісно, й без практичної частини, а саме: інтерактивних вправ, які допомогли засвоїти теоретичний матеріал. Також на прикладі програми соціально-економічного розвитку провели аналіз та визначили доцільність Ґендерно-орієнтованого бюджетування. Консультанти надали рекомендації щодо аналізу зацікавлених сторін (за методом 4 р), який розроблений шведською асоціацією місцевих муніципалітетів для проведення ґендерного аналізу і передбачає комплекс заходів щодо вирішення проблем ґендерної нерівності.