Щодня людство використовує у своєму повсякденному житті таку практичну, недорогу і зручну упаковку, як пластик. Випивши води із пластикової пляшки, кави із пластикового стаканчика, використавши одноразовий посуд під час урочистих заходів, ми все це викидаємо у сміття, не задумуючись, який шлях ці предмети проходять і де його закінчують. Більшість пластика викидається на сміття і не утилізується.

Пластикове сміття присутнє всюди: на землі, в морі й навіть глибоко на дні океану. Забруднення планети відходами пластика перетворюється на справжню екологічну катастрофу. Вони забруднюють ґрунт, ґрунтові води, річки, моря та океани, а у процесі їх спалювання в атмосферу виділяються найтоксичніші з відомих  органічних сполукдіоксини.

Пластик є небезпечним і для людського організму. В процесі полімеризації (утворення пластмас) деякі молекули основної речовини не досягають потрібної довжини і зберігають свою рухомість. Вони, проникаючи в їжу, й становлять небезпеку. Крім того, в пластмасах виявляють солі тяжких матеріалів, стабілізатори, пластифікатори. При нагріванні вони також зі стінок посуду переходять в їжу чи напій і потрапляють до організму людини. Ці небезпечні речовини можуть призвести до ряду захворювань: пухлин, діабету, змін в імунній та ендокринній системах, проблем в розвитку дітей.

Якщо ж ви не в змозі відмовитись від пластику, то скористайтесь кількома порадами, що зроблять його використання безпечнішим:

  1. Головне і основне правило: одноразовий посуд треба використовувати лише один раз. Із одноразових пластикових стаканчиків можна пити лише воду, якщо в нього налити кислий сік, гарячий напій чи алкоголь, то почнеться хімічна реакція між пластиком і рідиною, налитою в стаканчик.
  2. Якщо ви використовуєте пластикові контейнери для їжі — ніколи їх не нагрівайте та не кладіть в них гарячу їжу. Навіть якщо на контейнері є напис «Для мікрохвильової печі», він лише означає, що посуд не пошкодиться при нагріванні.
  3. Зберігати продукти в холодильнику можна лише в поліетиленовому пакованні, що є стійким до низьких температур, а ще краще їх зберігати в спеціальній харчовій плівці.
  4. Перед використанням пластикових предметів обов’язково вивчіть їхнє маркування. На харчовому пластику зображені «склянка та виделка», а також може бути написано, для яких саме продуктів його можна використовувати.
  5. Не купуйте гнучкі пластикові іграшки та не дозволяйте вашим дітям жувати або смоктати їх.

Таким чином, ви не тільки запобігаєте захворюванням, але також допоможете зупинити забруднення планети.