Фото без опису

Благородний олень — сама грація. Він гордо несе свої роги і всім своїм виглядом показує благородство. Ця прекрасна тварина є предметом гордості та захоплення  мальовничої природи нашого Прикарпаття.

Напевно, що усім жителям нашої громади  ще чи не змалечку відома давня легенда про оленів, легенда цікава і захоплива:

«…Це було давно. В ногах однієї гори, по правому березі Прута тулилося небагато хат, вниз збігав шумний і прудкий Ворюк. З самого вершечка гори росли рядами густі смереки.

            Була ясна зоряна ніч. Темні гори здіймалися велетнями в піднебесся, і раптом нічну тишу і спокій одного господаря порушив стук у шибку. «Хто там?»- почулося з хати. А у відповідь знову стук. Вийшов чоловік і побачив красивого рудого оленя. Господар злякався, схопив палицю та раптом почув голос дружини, яка просила не відганяти тварину. В ту мить олень впав навколішки і очима просив господарая про допомогу. Чоловік з дружиною вдяглися і пішли вслід за сарною. Олень вів людей вздовж потічка Ворюка. Зорі мерехтіли ясно-ясно освітлюючи шлях. Раптом вони опинилися на місцині де знаходилося маленьке оленятко, що потрапило в трясовину. Чоловік не вагаючись спустився в западину і визволив його з неволі.

- Ну, бувай здоровий оленю!- сказав чоловік до тварини. - Хай щастить тобі, бережи маля! – вигукнула дружина. Олень гордо махнув головою та прикриваючи своїм тілом оленя зник у гущавині. З смутком та радістю подружжя прощалося з сім’єю оленів , а ще більше з оленятком, адже власних дітей вони мати не могли.

Пройшов рік і диво дивне сталося, напевно все ж таки добро повертається добром, у сім’ю прийшло щастя: народилося дитятко, якого назвали Мартинком. Хлопчик був надзвичайної вроди і мудрості. А ще мав дар до зцілення людей та пророкував майбутнє. Бо то був дар Божий, що передавався від батька до сина. Мешканці нашого селища щей  досі пам’ятають одного з них.»

Так оповідає легенда.

Це було давно, а зараз, на жаль,  людина вважається єдиною загрозою для оленів. Кілька століть тому популяція оленів стала різко скорочуватися через постійне полювання на них. Саме тому хочемо нагадати  про те, що на Прикарпатті у вересні-жовтні в горах триває гон благородного оленя.

Саме в цей  період проходить процес формування нових родин оленів та зародження потомства. На території лісів в осінній період встановлений природоохоронний режим та заборона на полювання диких тварин.

На період гону оленя встановлюється цілодобове патрулювання лісових масивів лісівників, профілактика серед місцевого населення. Встановлені шлагбауми,  біля них аншлаги із висвітленими правилами поведінки людей на території лісів в період гону оленів.

Прохання до громадян, особливо молоді, не бути осторонь наявної проблеми,  долучатись до охорони та збереження оленя благородного. Берегти природу та примножувати її  для наступних поколінь!