Фото без описуФото без опису

31 серпня в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулась прес-конференція, присвячена реалізації спільних ініціатив із розвитку гірських територій. Участь в заході взяв голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович.

Зокрема, мова йшла про Закон №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», одним із співавторів якого є народний депутат України Юрій Соловей.

На його переконання Закон дозволить наповнювати додатковим фінансовим ресурсом бюджети громад, який буде скеровано на покращення інфраструктури та якості життя громадян в громадах.
«Навіть якщо буде застосована ставка земельного податку в розмірі 1%, в середньому це близько 300 гривень за гектар, а ми маємо в області земель під лісами десь
620 тис. гектарів, то цифра додаткових надходжень до бюджетів таких громад 200 мільйонів », — наголосив народний депутат.

Виконавчий директор Асоціації ОТГ Прикарпаття Максим Чопей (Maksym Chopey) наголосив, що в Івано-Франківській області є дев’ять гірських ОТГ, а також громади, територія яких покрита лісовими масивами. Нині вони не отримують жодних надходжень до власних бюджетів від територій, які покритті лісами, оскільки вони перебувають у постійному користуванні державних лісових господарств. Прийнятий Закон дає можливість громадам з 1 січня 2019 року отримувати додаткові надходження до власних бюджетів у вигляді плати за землю з територій, покритих лісами.

Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович наголосив, що кошти, які надходитимуть у вигляді земельного податку у бюджет громади, витрачатимуть на покращення та розвитку інфраструктури. «У громаді з’явиться значний  ресурс, який плануємо витрачати на економічний розвиток », — підсумував голова.