Про хід оздоровчої кампанії 2018 року на Прикарпатті
З початку оздоровчої кампанії фахівці районних та міських управлінь (відділів) Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області взяли участь у проведенні 158 обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.
Порушення вимог санітарного законодавства встановлено в кожному п’ятому закладі - 31(19,6%).
Основними видами порушень, що встановлені під час обстежень закладів, були: невідповідності питної води вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, нестандартні змиви з чистого посуду та обладнання на харчоблоках дитячих закладів, недотримання правил миття посуду та особистої гігієни працівниками харчоблоку.
Впродовж червня-липня в закладах оздоровлення та відпочинку області перебувало 16100 дітей, в тому числі оздоровлювались – 4219, відпочивали – 11881.
Протягом липня в області функціонували 43 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, із них 17 – позаміських стаціонарних, 16 – наметових та 10 – з денним перебуванням.
За даними лабораторних досліджень, відхилення з калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 1,9% проб, бактеріологічне забруднення готових страв встановлено у 0,6% проб, питома вага позитивних змивів на санітарно-показову мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення становила 7,9%.
Лабораторний контроль за якістю питної води та харчуванням дітей проводитиметься до закінчення оздоровчого сезону. На особливому контролі Держпродспоживслужби - профілактика харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих оздоровчих закладах
Варто наголосити, що в ході моніторингових відвідувань та планових перевірок виявлено 29 незареєстрованих суб?єктів господарської діяльності, які надають послуги оздоровлення та відпочинку організованих груп дітей.
В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено відповідний реєстр цих суб’єктів господарської діяльності та видано наказ щодо проведення позапланових перевірок даних суб’єктів господарської діяльності з питань дотримання санітарних вимог, забезпечення дітей якісним і безпечним харчуванням.
Про результати перевірок та усунення виявлення порушень буде проінформовано пізніше.